Draba vernaL. (= Erophila verna (L.) Chevall. subsp. verna ) Çırçırotu

Draba vernaL. (= Erophila verna (L.) Chevall. subsp. verna ) - Çırçırotu

Bilimsel Betim:

Gövdeler tek veya çok sayıda, yükselici ilâ dike kadar, 2−22 cm. Yapraklar kaşıksı ilâ mızraksı veya tersyumurtamsıya kadar, dümdüz veya dişli, tüy örtüsü basit veya çatallı tüylü, ya da her ikisi bir arada. Silikulalar tersmızraksı veya eliptik. Taçyapraklar beyaz, son derece derin girintili, 2−4(−5) mm. Silikulalar yassı, dairesel ilâ dar eliptik veya şeritsi-eliptiğe kadar, 4−10(−11) × 2−3 mm, çok tohumlu. Tohumlar 0,3−0,5 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Maki, taşlık yamaçlar, çimenlikler, 0−1300 m.

 

Kaynak:

Cullen J & Coode MJE (1965). Erophila verna (L.) Chevall., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 421.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çırçırotu” olarak bilinen bu bitki,  Amerika Birleşik Devletleri’nin batısı, Kuzey Afrika, Asya’nın ılıman bölgeleri ve İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa'nın çoğunda yayılış gösterir. Beyaz çiçekli ve boyları 22 cm’den kısa, minik tekyıllık bitkilerdir. Mart ilâ Nisan ayları arasında maki, taşlık yamaçlar ve çimenliklerde çiçekte görülebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/early_whitlow.htm, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Anonim 2 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Draba_verna, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Mutlu B (2012). Draba L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 270−272.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.