DRABAL.KAYA DOLAMASI

TÜRLER

DRABAL. - KAYA DOLAMASI

Bilimsel Betim:

Tekyıllık ilâ çokyıllık otsu bitkiler, genellikle odunsu gövdeli, bir çoğu yastıksı. Tüyler basit ya da çatalsı. Çanakyapraklar çok az kesecikli ya da değil. Taçyapraklar sarı (genellikle kuruduğunda beyaz) veya beyaz, ya da çok nadiren kırmızımsı, ± dümdüz veya derinden iki eşit parçalı. Filamentler tırnaksız, genellikle tabana doğru genişlemiş. Yumurtalık 4−80 tohumtaslaklı. Meyve silikula veya nadiren silikvaya benzer. Tohumlar her gözde 2 sıralı. Stigma kısmen 2-loplu veya düz.

 

Kaynak:

Cullen J & Coode MJE (1965). Draba L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 413

Cullen J & Coode MJE (1965). Erophila DC., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 420−421.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kaya dolaması” ismiyle bilinen bu bitki, Kuzey Amerika, Meksika, Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Kuzeybatı Afrika’da yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 440 türü ve ülkemizde 27 türü (30 takson) bulunur. Otsu biryıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins sarı veya beyaz çiçeklere sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Draba/, Erişim Tarihi: 24.04.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=110884/, Erişim Tarihi: 24.04.2017.

Mutlu B (2012). Draba L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 270−272.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.