Doronicum orientale Hoffm. Kaplanotu

Doronicum orientale Hoffm. - Kaplanotu

Bilimsel Betim:

Bitki (20−)30−60 cm, rizomların uçları yünlü; sitolonlu. Gövde seyrek tüylü. Taban yaprakları az, yumurtamsı-eliptik, her iki yüzey seyrek tüylerle kaplı, 6−10 × 5−8 cm, saplı; gövde yaprakları sapsız, bazen kulaksı veya kemansı, gövdeyi saran. Çiçekdurumu sapı salgılı-tüylü ve cılız tüylü, tek kapitulum taşıyan.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Orman ve çalılıklardaki gölgelik yerler, 50−1900 m.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1975). Doronicum orientale Hoffm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 143.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kaplanotu” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa (İtalya, Yunanistan, Balkanlar, Macaristan, Moldova, Ukrayna, Güney Rusya) ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Tür ismi “orientale” “doğu” anlamına gelir ve bitkinin “doğuya özgü” olduğunu ifade eder. Sarı renkli çiçekleri ile 60 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Temmuz ayları arasında çiçek açar ve orman ve çalılık alanlardaki gölgelik yerlerde bulunur. Limon-sarısı renkte papatya şeklinde tek çiçekbaşı olan, gövdesi dik erken çiçek açan bir bitkidir. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/doronicum-orientale-leopards-bane/, Erişim Tarihi: 11.01.2016.

Anonim 2 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Doronicum_orientale/, Erişim Tarihi: 11.01.2016.

Hamzaoğlu E (2012). Doronicum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 156–157.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.