Descurainia sophia(L.) Webb ex Prantl subsp. sophia - Sadırotu
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya ikiyıllık otsu bitki, 30−80 cm, gövdeler dik, basit veya çiçekdurumu civarında ya da tabanında dallanmış, tüysüz veya daha yaygın olarak yıldızsı ve basit tüylerden oluşan grimsi tüy örtülü, alt tarafta tüysüz. Taban yapraklar uzun-saplı, 2- veya 3-derin teleksi ve şeritsi bölmeli; gövde yaprakları ± sapsız, 2-veya 3-derin teleksi, nadiren basit derin teleksi. Çiçekdurumu uzun. Taç yapraklar (2−)2,5−4 × 0,5−1 mm, soluk sarı, çanak yapraklardan biraz daha uzun. Meyve sapları yayık veya dik-yükselici, (5−)10−15 mm. Meyve 13−35 × 0,5−1 mm, doğru veya hafifçe kavisli, ± tesbihsi; sitilus çok kısa.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Atık yerler, 300−1700 m.
Kaynak:
Hedge IC (1965). Descurainia sophia (L.) Webb ex Prantl, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 486.
Halk Betimi:
Ülkemizde “sadırotu” adıyla bilinir ve Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Soluk sarı renkte çiçeklere sahip, 80 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve atık alanlarda yetişir. İran'da tohumlarından bir çeşit içecek yapılır ve sıcak yaz günlerinde susuzluğu giderici bir içecek olarak kullanılır.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Descurainia_sophia, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Mutlu B (2012). Descurainia Webb & Berth., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 269.