DESCURAINIAWebb & Berth.SADIROTU

TÜRLER

DESCURAINIAWebb & Berth. - SADIROTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya ikiyıllık otsu bitkiler (Türkiye’de), 2- veya 3-derin teleksi, (nadiren basit teleksi) ve kısa, düzensiz dallanmış yıldızlı tüyler ile birkaç basit tüylü, bazen salgılı tüy örtülü, nadiren tüysüz. Çanak yapraklar kesecikli değil. Taç yapraklar sarı veya krem rengi. Filamentler genişlememiş. Ortada bal bezesi mevcut. Tohumtaslakları çok sayıda. Meyve uzamış geniş perdeli silikva. Tohumlar bir sıralı, zamklı. Sisymbrium L. ile yakından ilişkili fakat derin teleksi yaprakları ve dallanmış tüyleri ile farklı. Çoğu tür Kuzey ve Güney Amerika’da; birkaçı Avrupa ve Asya’da bulunmaktadır.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Descurainia Webb & Berth., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 486.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya ikiyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “sadırotu” olarak bilinir ve dünya üzerinde ılıman bölgelerde yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 46 türü ve ülkemizde 2 türü (4 takson) bulunur. Uzun dik gövdeleri ve küçük sarı veya krem rengi çiçekleri bulunur. Çoğu türü zararlı tarla yabancı otu olarak bilinir. Bazı türleri çiftlik hayvanları için zehirli etkilere sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Descurainia, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Descurainia/, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Mutlu B (2012). Descurainia Webb & Berth., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 269.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.