Datura stramoniumL. Boruçiçeği

Datura stramoniumL. - Boruçiçeği

Bilimsel Betim:

Kısa havlı ilâ neredeyse tüysüze kadar. Gövdeler 40−200 cm, dallanmış. Yapraklar saplı, yumurtamsı, körfezli-dişli, 20 × 15 cm’ye kadar. Çanak 3−4 cm. Taç beyaz, 5−9 cm. Kapsül yumurtamsı, 3−5 × 2,5−3,5 cm, dik, kısa havlı, 10 mm’ye kadar dikenlerle kaplı, Çanağın kalıcı kısmı 4−8 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Kasım.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, atık alanlar, yol kenarları, harabeler, 0950 m.

 

Kaynak:

Baytop A (1978). Datura stramonium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 451.

Halk Betimi:

Ülkemizde “boruçiçeği” olarak bilinen bu türün, Meksika kökenli olduğu düşünülmektedir. Ancak günümüzde dünya üzerinde birçok ülkeye yayılarak doğallaşmıştır. 2 m’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Bitki büyük, beyaz veya mor renkli trampet şeklinde çiçeklere ve dikenli meyvelere sahiptir. Mayıs ile Kasım ayları arasında çiçeklerini açar ve tarlalar, atık alanlar, yol kenarları ve harabelerde yetişir. Datura, geleneksel tıpta astım semptomlarını gidermek ve ameliyat sırasında veya kırık-çıkıkçılıkta analjezik (ağrı kesici) olarak kullanılmıştır. Ancak içerdiği zehirli alkaloitlerden dolayı

tıbbi dozdan biraz daha yüksek miktarda alınması bilinç kaybına neden olabilir ve ölümle sonuçlanabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Datura_stramonium/, Accessed date: 06.11.2016.

Güner A (2012) Datura L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 871–872.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.