Cyanus depressus (M.Bieb.) Soják (= Centaurea depressa Bieb.) Gökbaş

Cyanus depressus (M.Bieb.) Soják (= Centaurea depressa Bieb.) - Gökbaş

Bilimsel Betim:

Biryıllık, 10−60 cm, sıklıkla tabana yakın dallanmış. Yapraklar ± yünlü-kaba tüylü, dümdüz ve mızraksı veya alttakiler loplu ve tepede büyük bölmeli ve 2−3 çift yan loplu. İnvolukrum (13−)14−18 × 8−12(−13) mm, yumurtamsı ilâ fincansıya kadar. Tırnak kahverengi veya siyahımsı kenarlı, 1,5−2(−3) mm gümüş renkte dişli. Centaurea cyanus L., türünün çiçeklerine benzer, fakat kenardakiler kısmen daha kısa ve daha geniş bölmeli. Kapçıklar (meyveler) 4,5−5,5(−6) mm, sakallı hilum neredeyse kapçığın (meyvenin) ½’si kadar uzunlukta; sorguç 5−8(−9) mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar ve yol kenarları, 0−1800(−2300) m.

 

Kaynak:

Wagenitz G (1975). Centaurea depressa Bieb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 580.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gökbaş” ismiyle bilinen bu tür, Batı Asya, İran ve Kafkasya’da yayılış gösterir. Mavi-mor renkte çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar, tarlalar ve yol kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Centaurea_depressa, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Uysal T (2012). Cyanus Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 154–156.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.