Cuscuta epithymum(L.) L. Cinsaçı

Cuscuta epithymum(L.) L. - Cinsaçı

Bilimsel Betim:

Gövdeler ince ilâ orta kalınlığa kadar, beyazımsı ilâ kırmızıya kadar. Çiçekdurumu (3,5−)5−10(−12) mm çapında, genellikle çok çiçekli, yoğun. Çiçekler 2,5−4 mm, sapsız veya neredeyse saplı, çoğunlukla beyaz, nadiren pembe veya morumsu, pürüzsüz veya seyrek olarak sivilceli, 5-segmentli. Çanak taç tüplerinden daha kısa veya ± eşit, loplar ± tüpler kadar uzun, üçköşeli ilâ yumurtamsıya kadar, sivri, bazen sipsivri, daralmış veya neredeyse sivri, genellikle zarsı veya arkada kısmen etli. Taç lopları silindirik dışa uzanan tüplerden daha kısa, üçgensi veya yumurtamsı, sivri, kısa daralmış, sivri çıkıntılı veya neredeyse sivri, zarımsı fakat bazen hafifce tepeye doğru kalınlaşmış, yayık. Sitamenler bariz şekilde tüpten uzamış, hemen hemen taç lopları kadar uzun; anterler filamentlerden az daha kısa. Pullar sitamenlere ulaşmış veya hemen hemen tersyumurtamsı veya diktörtgensi-kaşıksı, basit, yuvarlak, üst taraflarda saçaklı. Sitilus hemen hemen ipliksi sitigmalar kadar veya daha kısa, birlikte yumurtalık kadar veya genellikle daha uzun. Kapsül yaklaşık 2 mm, neredeyse küremsi. Tohumlar yaklaşık 1 mm, genellikle her kapsülde 4, yumurtamsı ilâ düzensiz neredeyse dairemsiye kadar, az pürüzlü.

 

var. epithymum

 

Çiçekler pürüzsüz, çanak ve taç lopları yumurtamsı-üçgensi.

 

Çiçeklenme zamanı:(Nisan−)Haziran−Ağustos(−Ekim).

Habitat (yaşam ortamı): Çeşitli biryıllık otsu bitkilerin üstünde, hemikriptofitler ve çalılar (Compositae, Gramineae, Labiatae, Leguminosae, Rubiaceae), açık alçak formasyonlarda, bazen tarlalarda baklagillerin üzerinde, 0−2100 m.

 

Kaynak:

Plitmann U (1978). Cuscuta epithymum (L.) L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 231.

Halk Betimi:

Ülkemizde “cinsaçı” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz renkte çiçeklere sahip, ipliksi görünümde bir bitki olup başka bitkiler üzerinde parazit olarak yaşar. Nisan ve Ekim ayları arasında çiçek açar. Geleneksel tıpta bir müshil maddesi olarak ve karaciğer, dalak ve idrar yollarının bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, kullanımının gerçek etkinliği konusunda çok az bilimsel araştırma yapılmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cuscuta_epithymum/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.cabi.org/isc/datasheet/17114/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Kandemir A (2012). Cuscuta L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 378–380.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.