CUSCUTAL.CİNSAÇI

TÜRLER

CUSCUTAL. - CİNSAÇI

Bilimsel Betim:

Gövdeler ipliksi ilâ kısmen gürbüz, sarılıcı, beyaz ilâ kırmızıya kadar. Çiçekler küçük, (2−)4−5−parçalı, sapsız veya kısa saplı. Çanak ve taç tüpsü ilâ çansıya kadar, beyazımsı veya çeşitli renklerde. Sitamenler boğaza bağlı veya boğazın biraz ilerisinde meydana gelmiş; pullar çoğunlukla mevcut, sitamenlerin sayısına eşit, filament bağlantısı altında taca yapışık halde, basit veya iki eşit parçalı, genellikle ± saçaklı, dişli veya saçaklı-kirpikli. Sitilus 2 veya birleşik tek, belirgin veya değil; stigma(lar) top başlı veya şeritsi-uzamış. Kapsül ± zarsı, tabana yakın düzensiz veya düzenli bir daire boyunca yarılan veya kapalı meyve. Tohumlar küçük, 4 veya daha az. Embiryo ipliksi, kıvrılmış, çenekler yok.

 

Kaynak:

Plitmann U (1978). Cuscuta L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 222223.

Halk Betimi:

Sarı, portakal rengi, kırmızı veya nadiren yeşil renkli parazitik bitkileri içeren bu cins ülkemizde “cinsaçı” ismiyle bilinir ve dünyada ılıman ve tropikal bölgelerde bulunur, en yüksek çeşitliliği ise alt tropikal ve tropikal bölgelerdedir. Dünyada yaklaşık olarak 171 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 18 türü (21 takson) bulunur. Bazı türleri Çin ve bazı diğer Asya ülkelerinde geleneksel tıpta “osteoporoz (kemik erimesi)” için kullanılır ve geleneksel Çin tıbbında bazı türlerin karaciğer ve böbrekleri güçlendirdiğine inanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cuscuta/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.encyclopedia.com/topic/Cuscuta.aspx/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Convolvulaceae/Cuscuta/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Kandemir A (2012). Cuscuta L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 378–380.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.