Crupina vulgaris Cass. Kır Gelindödüreni

Crupina vulgaris Cass. - Kır Gelindödüreni

Bilimsel Betim:

Bitki 10−60 cm, çiçekdurumu hariç dallanmamış. Alt yapraklar 5 × 2 cm’ye kadar, dış hatta yumurtamsı, derin teleksi ilâ teleksiye kadar, bölmeler dar şeritsi, düz ilâ çok hafif testere dişliye kadar, orta damar bölgesi tüysüz; üst yaprakların boyutları azalır; yalancı şemsiye dalları yapraksız. Kapitulum saplı veya sapsız. İnvolukrum gençken mekiksi, dar terskonik şeklinde genişlemiş, meyvede 14−23 × 7−12 mm; filariler eliptik, sivri, yeşil veya morumsu çizgili. Çiçekler pembe veya açık mor, involukrumu aşan; tüylü korolla tüpünün duvarları parmak benzeri geriye kıvrık uzantılara dönüşür. Kapçıklar (meyveler) silindirik, 3−5 × 1,5−3 mm, neredeyse dairemsi orta taban hilumlu. Dış sorguç 4−7 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, tarım yapılmayan kalkerli veya killi topraklar üzerindeki çıplak alanlar, 0−2000 m.

 

Kaynak:

Kupicha FK (1975). Crupina vulgaris Cass., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 587.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kır gelindöndüreni” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir ve dünya üzerindeki diğer bölgelere de yayılmış, sıklıkla istilacı ot olarak bilinen bir bitkidir. Pembe renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve tarlalar, çayırlıklar, otlaklar, yol kenarları, demiryolları ve atık alanlar gibi birçok yaşam ortamında yetişebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/Crupina_vulgaris, Erişim Tarihi: 13.11.2017.

Ekim T (2012). Crupina (Pers.) DC., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 154.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.