CRUPINA (Pers.) DC. - GELİNDÖNDÜREN
Bilimsel Betim:
Nahif, dik, tekyıllık otsu bitkiler. Yapraklar almaşlı, sapsız, dikensiz, derin teleksi ilâ teleksiye kadar, kenarları çok hücreli çapa tüyleriyle kaplı. Kapitulum heterogam, tablamsı (kenar çiçekleri morfolojik olarak dişi fakat verimli değil), yalancı şemsiye. İnvolukrum mekiksi ilâ yumurtamsıya kadar; filariler çok serili, kiremitvari, basık, kuruzarsı, dikensiz. Çiçek tablası yassı, kapçıklı (palealı). Çiçekler pembe, kırmızı veya mor, taç düzenli 5-loplu, tüp tüylü. Kapçıklar (meyveler) pürüzsüz, kadifemsi, silindirik veya basık, taban veya yan hilumlu. Sorguç açık kahverengi ilâ siyaha kadar kısa sakallı kıllı birkaç dış seri ve 5−10 siyah üçgensi puldan oluşan kısa bir iç seriden oluşur.
Kaynak:
Kupicha FK (1975). Crupina (Pers.)DC., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 586.
Halk Betimi:
Ülkemizde “gelindöndüren” ismiyle bilinen bu cins Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Çin, Kuzey Amerika ve Avustralya’da doğal yayılış gösterir. Dünyada 5 türü ve ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Pembe, kırmızı veya mor renkte çiçeklere sahip, ince yapılı tekyıllık otsu bitkilerdir. Bu cinsin içinde bulunan “kır gelindöndüreni (Crupina vulgaris Cass.)” istilacı bir bitkidir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/ wiki/Crupina, Erişim Tarihi: 13.11.2017.
Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Crupina/, Erişim Tarihi: 13.11.2017.
Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=crupina, Erişim Tarihi: 13.11.2017.
Ekim T (2012). Crupina (Pers.) DC., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 154.