Crocus biflorus Mill. Çakır Çiğdem

Crocus biflorus Mill. - Çakır Çiğdem

Bilimsel Betim:

Kormus tunika zarsı veya derimsi, dümdüz veya tabanda dişli halkalı. Yapraklar(3−)4−9, çiçekle aynı zamanda oluşan (sinantus), 0,5−3,5 mm genişliğinde. Profil (ön yaprak) yok. Bırakteol mevcut, bırakteyle neredeyse eşit ilâ daha dara kadar. Çiçek örtüsü boğazı soluk ilâ koyu sarıya kadar, tüysüz veya ince sivilceli; segmentler 1,7−3,5 × 0,5−1,3 cm, neredeyse sivri, küt veya yuvarlak, beyaz, leylak veya mavi, dış yüzde bazen belirgin çizgili, damarlı, lekeli veya mor, koyu mavi veya gri benekli. Filamentler 3−7 mm, beyaz veya sarı, tüysüz ya da ince sivilceli; anterler (0,8−)l−1,4 cm, sarı veya siyahımsı, bazen tabanda siyah loplu sarı, bazen grimsi ya da siyahımsı bağlantılı sarı. Sitilus sarı ilâ kırmızımsı turuncuya kadar renklerde 3 parçaya ayrılmış, nahif veya geniş dallı.

 

Çiçeklenme zamanı: Şubat−Haziran(−Temmuz).

Habitat (yaşam ortamı): Açık kayalık yamaçlar, çalılıklar, alpin çimenlikler, seyrek ibre yapraklı ormanlar, 200−3000 m.

 

subsp. pulchicolor (Herb.) B.Mathew

 

Yapraklar (3−)4−9, genişliği 1 mm’den fazla değil; çiçekler genellikle koyu mavi ya da mor; bırakteler kuruyunca kahverengimsi ya da kırmızımsıya döner (Kuzey Batı Anadolu’da yayılış gösterir).

 

Kaynak:

Mathew B (1984). Crocus biflorus Miller, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 421.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çakır çiğdem” olarak bilinen bu tür, yalnızca Türkiye’nin kuzeybatısında yayılışı bulunan ve ülkemizin endemik türlerinden biridir. Mavi ve mor renkte çiçeklere sahip soğanlı (kormuslu) çokyıllık bir bitkidir. Tabandan gelişen 39 arasında ince ve şerit şeklinde yaprakları vardır. Şubat ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve genellikle kayalık yamaçlar, çalılıklar, dağların yüksek kesimlerindeki çimenlik alanlarda ve seyrek kozalaklı koruluklarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9390/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Yüzbaşıoğlu S İ (2012). Crocus L. Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 530–534.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.