Corydalis caucasica DC. subsp. abantensis Lidén Abanttarlakuşu

Corydalis caucasica DC. subsp. abantensis Lidén - Abanttarlakuşu

Bilimsel Betim:

Yumru basit, ± küresel, 9−14 × 8−12 mm. Gövdeler dik veya yükselici-dik, sıklıkla tabanda dallanmış, sarımsı 1 adet pulsu yaprak taşır. Yaprakların üçlü (ternat) veya nadiren 2 katı, bölmeler genişçe yumurtamsı, az elsi dikdörtgensi ilâ dar tersyumurtamsıya kadar parçalı, yaprak sapları kınlı değil. Çiçekdurumu gevşek, 4−9-çiçekli, bırakteler dümdüz, dar eliptik ilâ dar tersyumurtamsıya kadar, gövdeyi kısmen saran, meyvede çiçek saplarını aşmış. Çiçekler mor ve beyaz veya sarı lekeli. Kapsül çok dar eliptik ilâ çok dar tersyumurtamsıya ve neredeyse doğrusala kadar, 6−11 × 1−2 mm.

Çiçeklenme zamanı: Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Çalılık, vs., yaklaşık 1000 m.

 

Kaynak:

Davis PH & Cullen J (1965). Corydalis caucasica DC., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 239.

Halk Betimi:

Ülkemizde “abanttarlakuşu” olarak bilinen bu tür, Türkiye’nin endemik bitkilerinden biridir. Mor renkli çiçeklere sahip, yumrulu çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ayında çiçek açar ve çalılıklarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Aslan S (2012). CorydalisVent., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 660–662.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.