Conringia orientalis(L.) Dumort. - Kocatelkari
Bilimsel Betim:
Biryıllık, 19−60 cm, genellikle dallanmamış. Taban yapraklar tersyumurtamsı, neredeyse sapsız. Gövde yaprakları 2−6 cm, dikdörtgensi-eliptik, uç hafifçe derin girintili veya dümdüz, yüreksi, tabanında gövdeyi saran, sıklıkla mor lekeli. Çiçek sapı 4−15 mm, dik-yayılan. Dış çanak yapraklar şeritsi, içtekiler daha büyük, dikdörtgensi-kesecikli. Taç yapraklar 8−12 × 4 mm, soluk kremsi-beyaz, tersyumurtamsı, tırnağa doğru yavaş yavaş daralmış. Sitamenler ± eşit. Stigma top başlı. Silikvalar genellikle düzensiz yayılmış, dörtgen şeklinde, doğru veya kavisli, 6−9 cm × 1−2,5 mm, kısa gagalı; çenetler belirgin 1-damarlı. Tohumlar koyu-kahverengi, sivilceli. Çenekler radikulaya sırtan dayalı.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Ekili arazi, atık yerler, 50−2000 m.
Kaynak:
Hedge IC (1965). Conringia orientalis (L.) Andrz., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 276−277.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kocatelkari” olarak bilinen bu bitki, Avrasya’da doğal olarak yetişir, ancak dünya üzerinde birçok bölgeye yayılmış ve bazen zararlı bir ot olarak bilinir. Soluk kremsi-beyaz renkte çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mart ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve ekili arazi ve atık yerlerde yetişir. Bu bitki çiftlik hayvanları için toksik etkilere neden olabilir.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Conringia_orientalis, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Mutlu B (2012). Conringia Heist. ex Fabr., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 264−266.