Cerinthe minorL. Livarotu

Cerinthe minorL. - Livarotu

Bilimsel Betim:

İkiyıllık veya çokyıllık bitkiler. Gövde dik, 25−75 cm, basit veya üstlerde dallanmış. Taban yaprakları kaşıksı ilâ tersmızraksıya kadar, küt uçlu, aya yaprak tabanına doğru daralan; gövde yaprakları şeritsi-dikdörtgensi, mızraksı-eliptik veya tersyumurtamsı, 8 × 2.8 cm’ye kadar, küt uçlu, sapsız, ± gövdeyi saran. Bırakteler genellikle yeşilimsi. Çanak tabana doğru ± bölünmüş, lop mızraksı, sivri uçlu, kenarları kirpikli. Taç sarı, kestanerengi, mor veya menekşe tonuyla kaplı, 10−11 × 3,5–4,5 mm, yaklaşık ½’sine kadar bölünmüş, tüp düz, loplar mızraksı, sivri uçlu. Fındıkçıklar yaklaşık 3,5 × 3 mm, yumurtamsı-küremsi.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Yamaçlar, döküntü taşlık yamaçlar, çakıllı bayırlar, tarlalar, tarla kenarları, yol kenarları, 150−2400 m.

 

subsp. auriculata (Ten.) Domac.

 

Çiçeksapları pürüzlü ilâ kısa kıllıya kadar. Taç tüpün üst ½ bölümünde genişlemiş. Fındıkçıklar koyu kahverengi ilâ siyahımsıya kadar.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1978). Cerinthe minor L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 376.

Halk Betimi:

Ülkemizde “livarotu” ismiyle bilinen bu bitki, Orta ve Doğu Avrupa, Balkan yarımadası, Türkiye, Irak, Kafkaslar ve İran’a kadar yayılış gösterir. Gövdeleri genellikle 50 cm’den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir. Genellikle yaz aylarında güneşli ve yarı gölgeli yerlerde çiçekte görülebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://encyclopaedia.alpinegardensociety.net/plants/Cerinthe/minor/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://en.hortipedia.com/wiki/Cerinthe_minor/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Körüklü ST (2012). Cerinthe L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 225.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.