CERINTHEL. - ALACAKIZ
Bilimsel Betim:
Biryıllık, ikiyıllık, çokyıllık otsu bitkiler. Yapraklar neredeyse tüysüz, çoğunlukla kalkerli-şişkin, ± mumlu. Çiçeklenme terminal, dallanmış, simöz sıkı ve çoğunlukla önce sarkık, büyük ölçüde uzamış ve gitgide düzleşen ve meyvede dik, belirgin biçimde bırakteli. Çanak ortadan veya aşağıdan bölünmüş, loplar eşit değil. Taç silindirik, sarı, kırmızı-benekli veya menekşe tonla kaplı tüplü, pullar ve kıvrımlara sahip değil. Sitamenler içkin veya taç tüpüyle eşit (nadiren tüplerden hafifçe çıkmış); filamentler taç tüpünün ortasına yakın bağlı, anterler okbaşı ilâ tebersiye kadar şekillerde, tabanda bitişik. Fındıkçıklar 2, her biri iki gözlü, ± yumurtamsı-küremsi, 3−5 × 3−4 mm, kısa gagalı, kestane kahverengi ilâ siyaha kadar renklerde, pürüzsüz.
Kaynak:
Edmondson JR (1978). Cerinthe L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 376.
Halk Betimi:
Cerinthe cinsi ülkemizde “alacakız” ismiyle bilinen çiçekli bitkileri ihtiva eder ve Akdeniz çevresinde yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 6 türü ve ülkemizde 4 türü (5 takson) bulunur. Sarı, kırmızı-benekli veya menekşe renklerinde çiçekleri olan, yaprakları neredeyse tüysüz biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Cerinthe/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Boraginaceae/Cerinthe/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.
Körüklü ST (2012). Cerinthe L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 225.