Centaurium pulchellum(Swartz) Druce Pembe Kutul

Centaurium pulchellum(Swartz) Druce - Pembe Kutul

Bilimsel Betim:

Tüysüz, 2−20 cm, genellikle tabanda bariz rozet taşımayan biryıllık bitkiler. Gövde, 2−5(−7) düğümaralı, orta kısmın altından kısmen dallanmış, nadiren basit ve tek çiçekli. Yapraklar yumurtamsı, dikdörtgensi ilâ mızraksıya kadar, uzunluğu yukarıya doğru artar. Çiçekdurumu çatallı dallanmış. Çiçekler ± saplı, 10−13 mm. Çanak neredeyse taç tüpüne eşit; taç pembe ilâ mora kadar, nadiren beyaz, loplar 3,5−4 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Bataklık alanlar, kuru kayalık tepeler, açıklık alanlar, tarıma elverişli alanların yabancı otu, 0−2600 m.

 

Kaynak:

Jakobsen K (1978). Centaurium pulchellum (Sw.) Druce, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 180.

Halk Betimi:

Ülkemizde “pembe kutul” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Kuzey Amerika, Kafkasya, Batı ve Orta Asya’da yayılış gösteren bir bitkidir. Pembe, mor ve nadiren beyaz çiçekli, boyu 20 cm’den kısa, tüysüz, biryıllık bitkilerdir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçekte görülebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Centaurium_pulchellum /, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Çiçek M (2012). Centaurium Hill, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 512–513.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.