Caucalis platycarposL. Kavkal

Caucalis platycarposL. - Kavkal

Bilimsel Betim:

Gövde dik veya yükselici-dik, dallı, seyrek olarak yayık veya geriye dönük kıllı veya hemen hemen tüysüz. Yapraklar seyrek olarak kıllı ilâ çıplağa kadar. Taç yapraklar beyaz veya pembemsi renkli, 1−2 mm. Meyve 8−11 mm; sırttaki birincil lateral kabarık çizgiler kısa, kırışık tüylü; 3 birincil sırtsal kabarık çizgiler tabandan genişleyen kısa dikenli; sırttaki ikincil kabarık çizgiler daha uzun dikenli, tabanda genişleyen ama nadiren birbiriyle birleşen.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, yamaçlar, yol kenarları, atık alanlar, 0−2200 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1972). Caucalis platycarpos L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 526.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kavkal” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Kuzey Afrika, Uzakdoğu ve İran’da doğal olarak yetişir. Beyaz veya pembemsi renkte şemsiye şeklinde dizilmiş çiçeklere sahip tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve tarlalar, yamaçlar, yol kenarları ve atık alanlarda yetişir. Bu bitki içeriğindeki çeşitli antioksidanlardan dolayı bazı kötü huylu tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Kaynaklar:

Anonymous (2015). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Caucalis+platycarpos, Accessed date: 19.12.2015.

Plazonić A, Mornar A, Maleš Z, Kujundžić N (2013). Phenolic Content and Antioxidant Activities of Burr Parsley (Caucalis platycarpos L.). Molecules, 18, 8666-8681.

Menemen Y (2012). Caucalis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 55.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.