Carthamus lanatus L. Sarıdiken

Carthamus lanatus L. - Sarıdiken

Bilimsel Betim:

Bitki 15−75 cm. Gövde kahverengimsi ilâ saman rengine kadar, seyrek ilâ yoğun ülgerliye kadar. Gövde yaprakları salgılı-ülgerli, genellikle yeşil (nadiren grimsi-yeşil), 30−60 × 10−16 mm (dikenler hariç), yumurtamsı-sipsivri, gövdeyi saran, kenarlar dikenli-az teleksi. Dış filariler 25−45 mm, 1,5−2 × içeridekiler kadar uzun, dik ilâ yayığa kadar veya kısmen geriye kıvrık; özellikle orta filariler içtekiler gibi tedricen sipsivri veya C. dentatus Andrewstaki gibi ekli. Çiçekler sarı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kuru yamaçlar ve atık alanlar, nadas tarlalar, 0−2290 m.

 

Kaynak:

Kupicha FK (1975). Carthamus lanatus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 592.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sarıdiken” olarak bilinen bu tür, Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Sarı çiçeklere sahip, 75 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Dikenli, salgılı, yünlü görünümlü bir bitkidir ve ince karışık liflerinden dolayı örümcek ağıyla kaplı gibi görünür. Mayıs ile Ağustos ayları arasında çiçek açar ve kurak yamaçlar, atık alanlar ve nadas tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Carthamus_lanatus, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Hacıoğlu T B (2012). Carthamus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 126–127.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.