Capsella bursa-pastoris(L.) Medik. Çobançantası

Capsella bursa-pastoris(L.) Medik. - Çobançantası

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya ikiyıllık otsu bitki, 4−50 cm ve nahif kazık köklü. Taban yapraklar rozet şeklinde, lirat, az teleksi veya dümdüz, yaprak sapına doğru daralmış. Üst yapraklar sivri kulakçıklar ile gövdeyi sarar. Taçyapraklar 2−2,5 × 0,5−1 mm ve belirgin olmayan tırnaklı ve ayalı. Meyveli çiçeksapları 5−12 mm, yayılan-yükselici. Meyve (3−)7−9 × 2,5−6 mm; perde 5−7 × 1−1,5 mm; kanatçıklar yok. Tohumlar çok sayıda, 30’a kadar, genellikle zamklı.

 

Çiçeklenme zamanı: Ocak−Aralık.

Habitat (yaşam ortamı): Ekili araziler ve atık yerler, 0−2000 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Capsella bursa-pastoris (L.) Medik., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 343.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çobançantası” olarak bilinen, Doğu Avrupa ve Türkiye’de doğal olarak yetişen ancak sonradan dünyanın birçok yerine yayılan ve yabancı ot olarak kabul edilen bir bitkidir. Tarım alanları ve çorak arazilerde yaşayan, beyaz çiçekli, dik gövdesi yıldızsı tüylerle kaplı olan biryıllık veya ikiyıllık otsu bir bitki türüdür. Boyu 50 cm’den kısa olan çobançantası sene boyunca çiçekler açar. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olmasıyla bilinir. Kalp şeklindeki meyve kapsülleri, çobançantasını andırdığı için bu şekilde adlandırılmıştır ve dünyanın birçok yerinde bu anlamıyla bilinir. Gıda, hayvan yemi, kozmetik ve tıbbi amaçlar için doğadan toplanır ya da yetiştirilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87oban%C3%A7antas%C4%B1, Erişim Tarihi: 23.04.2017.

Anonim 2 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Capsella_bursa-pastoris, Erişim Tarihi: 23.04.2017.

Mutlu B (2012). Capsella Medik., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 264.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.