Buglossoides purpurocaerulea(L.) I.M.Johnst. (= Lithospermum purpurocaeruleum L.) Morumsu Taşkesenotu

Buglossoides purpurocaerulea(L.) I.M.Johnst. (= Lithospermum purpurocaeruleum L.) - Morumsu Taşkesenotu

Bilimsel Betim:

Gövde (17−)30−50 cm, sadece üst tarafta ½’si kadar dallanmış, özellikle üstlerde yayık-tüylü ilâ havlıya kadar tüy örtülü. Çanak lopları 5−7 mm, şeritsi, sivri; Taç 12−20 mm, önce morumsu-kırmızı, daha sonra parlak mavi renge döner; tüp çanaktan daha uzun; aya fincansı şekilli; fındıkçıklar 3,5−5 × 3−3,5 mm, yumurtamsı-küremsi.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Gürgen (Carpinus L.), kızılcık (Cornus L.), defne (Laurus L.), kermes meşesi (Quercus coccifera L.) ve ormangülü (Rhododendron L.) altında, frigana ve makide, 20−1100 m.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1978). Lithospermum purpurocaeruleum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 314.

Halk Betimi:

Ülkemizde “morumsu taşkesenotu” olarak bilinen bu bitki, Britanya Adaları, Orta Avrupa, Güney Rusya ve Akdeniz ülkelerinde İspanya’dan Türkiye’nin doğusuna kadar geniş yayılışa sahiptir. Çokyıllık, rizomlu ve otsu bir bitkidir. Bu türün Latince ismi “purpurocaeruleum”, mor veya mavi anlamına gelir ve genelde çiçeklenme zamanındaki renk değişimine işaret eder. Bu tür, özellikle seyrek yaprak döken bitki örtüsünden oluşan kuru ve ılık ormanlarda ve humus bakımından zengin kalkerli toprakları tercih eder.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Lithospermum_purpurocaeruleum, Erişim Tarihi: 23.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.gbif.org/species/4060998, Erişim Tarihi: 23.12.2015.

Körüklü ST (2012). Lithospermum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 230.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.