Buglossoides arvensis (L.) I.M.Johnst. Tarla Taşkeseni

Buglossoides arvensis (L.) I.M.Johnst. - Tarla Taşkeseni

Bilimsel Betim:

Gövde basit veya dallanmış, çiçekte (2−)8−30 cm, yükselici veya dik, yatık veya yayık-kısa tüylü, meyvede uzamış. Yapraklar şeritsi, mızraksı, dar eliptik ilâ tersmızraksıya kadar, 8−45 × 2−12 mm, sivri ilâ küte kadar, sapsız, sıklıkla hafifçe iki renkli. Çiçekdurumu çiçeklenmede sık, meyvede gevşek ve uzamış. Çiçeksapları 1−3 mm, hafifçe kalınlaşmış ve meyvede 5 mm’ye kadar uzamış. Çanak 3−4 mm, beyazımsı-kısa tüylü, meyvede 4−8 mm’ye kadar uzamış. Taç beyaz, soluk ilâ koyu maviye kadar veya morumsu renkte, hunimsi, 5−7 mm; aya 3−4 mm çapında. Fındıkçıklar 2,5−4 × 1,5−2,5 mm, iki hörgücü belirgin değil, şişkin-buruşuk, gaga neredeyse dik, iz 0,75 mm genişliğe kadar.

 

Çiçeklenme zamanı: Şubat−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli yamaçlar, tarla kenarları, mısır tarlaları, kayalık yerler, nadas tarlalar, bozkırlar vs., yaklaşık 0−2500 m.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1978). Buglossoides arvensis (L.) I.M.Johnst., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 316.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tarla taşkeseniolarak bilinen bu tür, Orta ve Güney Amerika’da, İngiltere’de dâhil, Asya’dan Himalayalara kadar yayılış gösterir. Tekyıllık çiçekli bitkilerdir. Çiçekleri beyaz, soluk ilâ koyu maviye kadar veya morumsu renkte ve hunimsi şekildedir. Yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılır. Genellikle tarlalarda, engebeli yerlerde ve açık otlak alanlarda yetişir. Avrupa Birliği, Buglossoides arvensis tohumunun rafine edilmiş yağının yeni yiyecek statüsü (önemli bir tüketim geçmişi olmayan ya da daha önce gıda için kullanılmamış bir yöntemle üretilen bir gıda türü) kazanmasını onaylamıştır ve bazı çiftçiler bu bitkiyi yetiştirmektedir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Buglossoides+arvensis/, Erişim Tarihi: 25.03.2017.

Körüklü ST (2012). Buglossoides Moench, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 225.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.