Bromus tectorumL. Kır Bromu

Bromus tectorumL. - Kır Bromu

Bilimsel Betim:

Biryıllık. Gövdeler 5−70 cm, dik veya kümelenmiş şekilde. Yaprak ayası 4−15 cm × 2−4 mm, havlı; en azından alttaki kınlar tüylü. Bileşik salkım 5−15 × 2−8 cm, genellikle yoğun, tek taraflı, sarkık, soluk yeşil, sıklıkla parlak; dallar nahif, tüylü, eğrilmiş, sıklıkla bir demet oluşturan 8 başakçığa kadar taşır. Başakçıklar 10−18 × 3−5 mm, mızraksı. Dışkavuzlar mızraksı, alttaki 5−8 mm, üstteki 7−11 mm. İçkavuz 8−12 × 2−3 mm, mızraksı, parlak saydam kenarlı, arista 10−18 mm, düz, nahif. Kapçık bariz olarak içkavuzdan daha kısa. Sitamenler 3; anterler 2 mm’ye kadar. Dane 6−9 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam alanı): Kuru, açık çayırlar, kumlu yerler, kalıntılar, tarla yabani otu olarak, döküntülerde, 0−2000 m.

 

Kaynak:

Smith PM (1985). Bromus tectorum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 288.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kır bromu” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da doğal olarak yetişir, ancak diğer birçok alanda istilacı bir tür haline gelmiştir. Tekyıllık otsu bir bitkidir ve 70 cm’ye kadar uzar. Mart ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve kuru, açık otlaklar, kumlu yerler, kalıntılar ve döküntülerde ve tarla yabani otu olarak yetişir. Yüksek üreme potansiyeline sahiptir ve farklı ortamlara uyum süreci çok iyidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Bromus_sterilis /,Erişim Tarihi: 15.03.2016.

Cabi E, Doğan M (2012). Bromus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 701–706.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.