Bromus japonicusThunb. İyeotu

Bromus japonicusThunb. - İyeotu

Bilimsel Betim:

Biryıllık. Gövdeler 70 cm’ye kadar, dik veya dirsekli. Yaprak kınları havlı veya yoğun tüylü. Yaprak ayaları 5−15 cm × 3−6 mm. Bileşik salkım 20 × 10 cm’ye kadar, yumurtamsı, dik, yayık ya da sarkık, bazen tek taraflı; bileşik salkım dalları nahif, çiçek sapları çoğunlukla başakçıklardan daha uzun. Başakçıklar 15−35(−40) mm, yumurtamsı ya da yumurtamsı-mızraksı. Dışkavuzlar mızraksı, alttaki 4−5 mm, üstteki 6−7 mm. İçkavuz 8−12 mm, boynuzlu. Arista 5−16 mm, tabanda yassılaşmış, olgunlaşdığında yayık ya da kıvrık, alt aristalar sıklıkla çok daha kısa ve üsttekilerden daha dik. Kapçık içkavuzdan belirgin daha kısa. Anterler 0,75−1,5 mm.

 

subsp. japonicus

Bileşik salkım birleşik, 20 cm’ye kadar, yayık ya da sarkık, bazen tek taraflı; başakçıklar genellikle çok sayıda; içkavuz 8−10 mm ve kenarlarda yuvarlak ya da hafifçe köşeli, aristalar nadiren içkavuzu aşmış.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Ekili alanlar, nadas tarlalar, otlu bozkırlar, kuru yamaçlar, 0−2300 m.

 

Kaynak:

Smith PM (1985). Bromus japonicus Thunb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 282.

Halk Betimi:

Ülkemizde “iyeotu” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ve yaygın olarak dünya üzerinde birçok yere yayılmıştır. Tekyıllık otsu bir bitkidir ve 20 cm’ye kadar uzayabilir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve ekili alanlar, nadasa bırakılmış tarlalar, otlu bozkırlar ve kuru yamaçlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Smith PM (1985). Bromus japonicus Thunb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 282.

Cabi E, Doğan M (2012). Bromus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 701–706.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.