Beta trigynaWaldst. & Kit. - Beet
Bilimsel Betim:
Tüysüz çokyıllık otlar, 1 m’nin üzerinde. Taban yaprakları çok uzun yaprak saplı, uzamış-yüreksi, üstteki yapraklar üçgensi-yüreksi ilâ uzamış-üç köşeliye kadar, kenarları boyunca kırışık. Çiçekdurumu bileşik salkım, sıklıkla yoğun, çok-çiçekli. Çiçekler 3−5 mm, 2−3 gruplar halinde birleşik, mızraksı bırakteli. Çiçek örtüsü segmentleri büyük, geniş, taçyapraksı; alt kısımda, çiçek örtüsünün birleşik kısmı, kısa, köşesiz.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı):Bozkır, yol kenarları, ekili alanlar, 0−2200 m.
Kaynak:
Aellen P (1967).Beta trigyna Waldst. & Kit.,Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 297.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kır pazısı” ismiyle bilinen bu tür, Orta Avrupa, Balkanlar, Güney Rusya, Kırım, Kafkaslar ve İran’da doğal olarak yetişir. Sahip olduğu 3-5 mm büyüklüğündeki çiçekleri 2−3 gruplar halinde bulunan çokyıllık tüysüz bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve bozkırlar, yol kenarları ve ekili alanlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018). https://turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/214.html, Erişim Tarihi: 01.02.2018.
Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Beta+trigyna, Erişim Tarihi: 01.02.2018.
Yaprak A E (2012). Beta L.,Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 23–24.