Beta trigynaWaldst. & Kit. Beet

Beta trigynaWaldst. & Kit. - Beet

Bilimsel Betim:

Tüysüz çokyıllık otlar, 1 m’nin üzerinde. Taban yaprakları çok uzun yaprak saplı, uzamış-yüreksi, üstteki yapraklar üçgensi-yüreksi ilâ uzamış-üç köşeliye kadar, kenarları boyunca kırışık. Çiçekdurumu bileşik salkım, sıklıkla yoğun, çok-çiçekli. Çiçekler 3−5 mm, 2−3 gruplar halinde birleşik, mızraksı bırakteli. Çiçek örtüsü segmentleri büyük, geniş, taçyapraksı; alt kısımda, çiçek örtüsünün birleşik kısmı, kısa, köşesiz.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı):Bozkır, yol kenarları, ekili alanlar, 0−2200 m.

 

Kaynak:

Aellen P (1967).Beta trigyna Waldst. & Kit.,Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 297.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kır pazısı” ismiyle bilinen bu tür, Orta Avrupa, Balkanlar, Güney Rusya, Kırım, Kafkaslar ve İran’da doğal olarak yetişir. Sahip olduğu 3-5 mm büyüklüğündeki çiçekleri 23 gruplar halinde bulunan çokyıllık tüysüz bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve bozkırlar, yol kenarları ve ekili alanlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/214.html, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Beta+trigyna, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Yaprak A E (2012). Beta L.,Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 23–24.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.