BETAL.PANCAR

TÜRLER

BETAL. - PANCAR

Bilimsel Betim:

Biryıllık ilâ çokyıllığa kadar, tüysüz veya hafifçe tüylü otsu bitkiler. Yapraklar almaşlı, dümdüz, tabanda uzun-saplı. Çiçekler erdişi, 1 veya birkaç koltuklarda kümelenmiş. Bırakteoller 2. Çiçek örtüsü segmentleri 5, genellikle yeşil, omurgalı, dümdüz veya derin kesikli, alt kısımda kalınlaşmış, meyvede diğer çiçekler ve çiçek tablası ile birleşir ve sertleşir. Sitamenler 5. Sitigmalar 2−3. Yumurtalık kısmen altdurumlu. Meyve bir kapakla açılır. Tohum yatay.

 

Kaynak:

Aellen P (1967).Beta L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 296−297.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “pancar” ismiyle bilinir ve Avrupa’nın Atlantik kıyısında, Akdeniz kıyılarında, Yakın Doğu ve Hindistan’da dâhil Asya’nın bazı bölgelerinde yayılış gösterir. Sıklıkla etli ve kalınlaşmış köklere ve başak şeklinde dizilmiş küçük çiçeklere sahiptir. Dünyada 9 türü ve ülkemizde 9 türü(12 taksonu) bulunur. En iyi bilinen türü “pancar (Beta vulgaris L.)”dir. Şeker pancarı, pancar, pazı, yem pancarıgibi gıda ve endüstriyel bitkiler Beta vulgaris türünün kültür formlarıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Beta_(plant)/, Erişim Tarhi: 04.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Amaranthaceae/Beta///, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Yaprak A E (2012). Beta L.,Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 23–24.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.