Asplenium septentrionale (L.) Hoffm. Devesakalı

Asplenium septentrionale (L.) Hoffm. - Devesakalı

Bilimsel Betim:

Bitki 8−20 cm, sürünücü rizomlarıyla küme halinde. Yapraklar eşit olmayan çatalsı, yaprak sapı ayadan daha uzun, siyahımsı tabanı dışında yeşil, aya 1−2 kez çatallanmış, birincil bölünmeler şeritsi, saplı, sonraki bölmeler sapsız, bölmelerin tepesi sıklıkla iki veya daha fazla incelmiş uçla biten. Soruslar uzamış, 5−10 × 1−2 mm.

 

Sporların olgunlaşması: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): kaya yarıklarında, kireçtaşından kaçınan, 200−2200 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Asplenium septentrionale (L.) Hoffm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 51.

Halk Betimi:

Ülkemizde “devesakalı” ismiyle bilinen bu tür, Kuzey Amerika’nın batısında, Avrupa’da ve Asya’da doğal olarak yetişir. Diğer eğreltiler gibi bu türün de çiçeği, meyvesi veya tohumu bulunmaz. Çiçekli bitkiler gibi damarlı sistemleri olmasına karşın üremek için tohum yerine spor üretirler. Bu küçük eğreltiler yüzeysel olarak yoğun kümeler halinde yetişir ve çalı ve püskülleri andırır. Uzun, koyu gövdeleri ve dar, derimsi uzun yaprakları bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Asplenium_septentrionale, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Güner A (2012). Asplenium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 3-4.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.