Arctium minus(Hill) Bernh. - Löşlek
Bilimsel Betim:
Yaklaşık 1 m boyunda bitkiler. Yapraklar 6−29 × 6−26 cm. Kapitulum yalancı şemsiye veya neredeyse yalancı şemsiyemsi ya da talkım çiçekdurumlu. İnvolukrum 22−35 mm genişlikte, meyvede zayıfça açılan, tüysüz veya seyrek örümcekağsı; filari iğne şeklinde, tümü çengel tüylü, sarımsı-yeşil, orta noktada 1 mm’den daha az. Çiçekler involukrumla eşit düzeyde.
subsp. minus
Kapitulum neredeyse sapsız ilâ kısaca saplıya kadar, salkım dallar üzerinde sıkışık talkım çiçekdurumlu, involukrum yaklaşık 2 cm genişlikte.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Orman açıklıkları, garig, yol kenarları, 120−1700 m.
Kaynak:
Kupicha FK (1975). Arctium minus (Hill) Bernh., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 355.
Halk Betimi:
Ülkemizde “löşlek” olarak bilinen bu tür, Avrupa’dan güney ve doğuya doğru Kuzey Afrika ve Kafkasya’ya kadar doğal yayılış gösterir. Mor çiçeklere sahip, 1 metreye kadar uzayabilen ikiyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklerini açar ve orman açıklıkları, garig ve yol kenarlarında yetişir. Bu bitki koyu yeşil renkli yapraklara sahiptir ve boyu yaklaşık olarak 1 metreye kadar uzar. Bu bitkinin dikenli başları kolayca kürklü hayvanlara ve kıyafet üzerine yapışırlar. İngiltere’de bazı kuş gözlemcileri kuşların bu bitkiye konduklarında tamamen dikenlerle kaplandığını kurtulma şansları olmadığı için de yavaş bir ölüme maruz kaldıklarını söylemektedir. Diğer taraftan, bitkinin yapışma özellikleri tohumlarını dağıtmak için kendisine mükemmel bir mekanizma sağlar.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Arctium_minus, Erişim Tarihi: 05.01.2016.
Ekim T (2012). Arctium L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 118.