ARCTIUM L.LÖŞLEK

TÜRLER

ARCTIUM L. - LÖŞLEK

Bilimsel Betim:

İkiyıllık, yapraklı, dik, kaba yapılı, dallanmış gövdeli bitkiler, tüysüz ilâ unluya kadar ya da örümcekağsı tüylü. Yapraklar yüreksi, saplı, ince testere dişli. Kapitulum homogam, tablamsı, salkım veya talkım çiçekdurumları halinde çıkmış. İnvolukrum neredeyse küremsi; filariler çok-serili, yayık, dar mızraksı ilâ iğnemsiye kadar, tümü çengel tüylü ya da en içtekiler uçta yumurtamsı-sipsivri. Çiçek tablası yassı, yoğunca kıllı. Çiçekler mor. Kapçıklar (meyveler) kısmen yassılaşmış, dikdörtgensi, kesik, ± buruşuk, serbest kısa sorguçlu, dökülücü, az pürüzlü tüylerle sarılmış.

 

Kaynak:

Kupicha FK (1975). Arctium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 354.

Halk Betimi:

İkiyıllık otlardan oluşan bu cins ülkemizde “löşlek” ismiyle bilinir ve dünya çapında geniş bir yayılış gösterir. Dünyada 19 türü ve ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Bu bitkiler koyu yeşil renkli yapraklara sahiptir ve boyları yaklaşık olarak 1 metreye kadar uzar. Bu bitkilerin dikenli başları kolayca kürklü hayvanlara ve kıyafet üzerine yapışırlar. İngiltere’de bazı kuş gözlemcileri kuşların bu bitkilere konduklarında tamamen dikenlerle kaplandığını kurtulma şansları olmadığı için de yavaş bir ölüme maruz kaldıklarını söylemektedir. Diğer taraftan, bitkilerin yapışma özellikleri tohumlarını dağıtmak için kendilerine mükemmel bir mekanizma sağlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Arctium, Erişim Tarihi: 05.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/burdoc87.html/, Erişim Tarihi: 05.01.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Arctium, Erişim Tarihi: 05.01.2016.

Ekim T (2012). Arctium L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 118.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.