Anchusa undulataL. Tatlıbaba

Anchusa undulataL. - Tatlıbaba

Bilimsel Betim:

Şişkin-kıllı, ikiyıllık veya çokyıllıklar; gövdeler yayık ilâ dike kadar, 15−40 cm. Yapraklar mızraksı ilâ eliptiğe kadar, 30−70 × 5−15 mm, ± derin dalgalı-dişli. Tüy örtüsü iki biçimli, kısa yumuşak ve daha uzun sert şişkin tüylü. Çiçekdurumu meyvede oldukça uzamış; bırakteler küçük, yumurtamsı-mızraksı. Çanak çiçekte 5−10 mm, meyvede 15(−20) mm’ye kadar uzamış, geniş küt ilâ ± sivriye kadar lopların 1/2’sine kadar bölünmüş. Taç menekşe ilâ koyu mora kadar, nadiren beyaz renkli, tüp 6−10 mm, loplar 2−3 mm. Sitamenler genellikle tüpün ortasına yakın bir yere bağlı ve pullarla örtüşmez. Fındıkçıklar yaklaşık 2 × 3−4 mm, yamuk biçimde yumurtamsı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs (−Temmuz).

Habitat (yaşam ortamı): Kızıl çam (Pinus brutia Ten.) ormanı, kumullar, atık yerler, vs., 0−900 m.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1978). Anchusa undulata L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 392.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tatlıbaba” olarak bilinen bu tür, İspanya hariç Akdeniz havzasında yayılış gösteren bir bitkidir. İkiyıllık veya çokyıllık, mor çiçekli ve buruşuk yapraklı, 50 cm’ye kadar uzayabilen otsu bitkilerdir. İlkbahar aylarında çiçeklenen bitkiler kızıl çam ormanları, kumul alanlar ve çöp atıklarının olduğu 1000 m’nin altındaki yükseltilerde görülebilirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=6678/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.flowersinisrael.com/Anchusaundulata_page.htm/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Körüklü ST (2012). Anchusa L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 223−224.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.