Althaea hirsutaL. Gülhatmi

Althaea hirsutaL. - Gülhatmi

Bilimsel Betim:

Biryıllık. Bütün bitki basit setalardan oluşan kıllı. Alt yapraklar ± yüreksi-dairemsi, zayıf bir şekilde 3-parçalı, kütdişli; üst yapraklar derinlemesine 3−5-loplu, segmentler loplu veya az teleksi. Çiçekler yaprak koltuklarında tek doğmuş. Taç yapraklar mavi ilâ soluk leylak ve beyaza kadar, 12−16 mm. Merikarpler tüysüz, buruşuk.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Bataklık alanlar, bayırlar, vs., 0−1250 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Althaea hirsuta L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 420.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gülhatmi” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzeybatı Afrika’da yayılış gösterir. Mavi, soluk leylak veya beyaz renklerde çiçeklere sahip, oldukça tüylü yapıda, tekyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, bataklık alanlarda ve bayırlarda bulunur. Bu türün de içinde olduğu Althea L. (gülhatmi) türlerinin kökleri ve gövdeleri bir çeşit müsilaj salgılar ve bu madde cildi yumuşatmak için kullanılır. Bu madde ayrıca kozmetikte kullanılır. Kökleri taşıdıkları bazı özelliklerden dolayı Orta Doğu’da İran halılarını yıkamak için kullanılmıştır. Bu bitkiyle yıkama, yün halılarda kullanılan bitkisel boyaların canlılığını korumak için en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir.

 

References:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2147/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Uzunhisarcıklı E M (2012). Althaeae L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 619.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.