Allium paniculatumL. Sürü Salkım

Allium paniculatumL. - Sürü Salkım

Bilimsel Betim:

Soğan 1−2,5 cm çapında; dış tunikalar zarsı. Gövde 30−70 cm. Yapraklar 3−5, (1−)2(−5) mm genişliğinde, içi boş silindirik şekilde, üst kısım oluklu, alt kısmı belirgin şekilde damarlı. Sıpatanın kapakları eşit değil, tabanda yumurtamsı ilâ daralan mızraksıya kadar, yukarıda daralan uzun tırnaklar şemsiyeden taşar. Şemsiye yarı küremsi ilâ yumurtamsıya kadar, 3,5−7 cm çapında, yayık, genellikle çok çiçekli. Çiçek sapları birbirine eşit değil, dıştakiler dışa doğru kavisli, içtekiler dik. Çiçek örtüsü çansı, dar yumurtamsılaşan; segmentler dar tersyumurtamsı ilâ dikdörtgensiye kadar, 4−6(−7) mm, genellikle küt, sıklıkla sivri çıkıntılı, bazen sivri uçlu. Filamentler ve anterler içkin ya da anterler hafifçe taşkın. Yumurtalık elipsoit, uzunluğu genişliğinin 2−3 katı kadar,sivilceli, tabanda ve uçta daralmış. Kapsül yaklaşık 5 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: (Haziran−)Temmuz−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Çam ormanları, meşe ve kayın ormanları, bodur ardıç çalılıkları, maki, kayalık alanlar, uçurumlar, kireçtaşı tepeleri, bozkır, üzüm bağları, yol kenarları, 0−2000.

 

subsp. paniculatum

Çiçek örtüsü segmentleri pembe, beyaz, beyazımsı, yeşilimsi-beyaz ya da soluk yeşilimsi, 4−5 mm.

 

Kaynak:

Kollmann F (1984). Allium paniculatum L.,Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 139.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sürü salkım” olarak bilinen bu tür, Avrasya’daPortekiz'den Kazakistan'a kadar uzanan geniş yayılışa sahiptir. 70 cm’ye kadar uzayabilen, şeritsi yapraklı, soğanlı çokyıllık bir bitkidir.Çiçekleri çan-şeklindedir ve beyaz ilâ leylak renkleri arasındadır. Küçük ve çok sayıda çiçek tepede bir şemsiye görünümü oluştururlar.Temmuz ile Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_paniculatum/, Erişim Tarihi: 21.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=8903, Erişim Tarihi: 21.02.2016.

Koyuncu M (2012). Allium L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 30–44.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.