Agrostemma githago L. Buğdaykaramuğu

Agrostemma githago L. - Buğdaykaramuğu

Bilimsel Betim:

Gövdeler dik, 45−70 cm, yayılan cılız tüylü, oldukça sert biçimde dallı. Yapraklar mızraksı ilâ dikdörtgensi-mızraksıya kadar, orta gövde yaprakları tabanda 5−7 mm, tümü cılız tüylü. Çanak tüpü yayılan cılız tüylü, belirgin damarlı, 15−18(−20) mm; diş (15−)20−35 × 2−3 mm. Taç yapraklar beyazımsı ilâ mor-kırmızıya kadar, 30−35(−40) mm, çanak dişleri tarafından sarılı.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, sıklıkla mısır yetiştirilen alanlar, 0−1750 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Agrostemma githago L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 244.

Halk Betimi:

Ülkemizde “buğdaykaramuğu” ismiyle bilinen bu tür, dünyanın neredeyse tüm ılıman bölgelerinde yayılış gösterir. Beyazımsı ilâ lavanta moru-kırmızı renklere sahip çiçekleri bulunan, boyları genellikle 70 cm’ye kadar ulaşabilen tekyıllık bir bitkidir. Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçeklenen bu tür genellikle tarlalarda, sıklıkla mısır tarlasında görülür. Bu bitkilerin meyveleri ve yaprakları zehirlidir ve saponin benzeri maddeler içerir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Agrostemma+githago, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Agrostemma_githago, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Ekim T (2012). Agrostemma L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 325.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.