Aegilops geniculataRoth - Konbaş
Bilimsel Betim:
Küme teşkil eden biryıllık, 10−30 cm. Üst yaprak ayası şeritsi-mızraksı, 1,5−3 mm genişliğinde. Başak 12−18 mm (aristalar hariç), geniş terskonik, aristalar dahil 2,5−4(−5) mm; başak meyvede parça parça dökülen. Gelişmemiş başakçıklar 1(−2). Yanal verimli (alt) başakçıklar 2(−3), kısmen üstüste binmiş; dışkavuzlar 6−10 mm, neredeyse göbekli, yatık-havlı ya da ince pürüzlü, kesik tepeli ve 15−25 mm’ye kadar uzayan 3−4(−5) kılsı aristalı; alt içkavuzların aristaları yaklaşık olarak dışkavuzlarınki kadar uzun. En üst (genellikle 3’üncü) başakçık verimsiz, 2−3 mm (aristalar hariç), en azından altında başakçıklar olduğu sürece bir eksen segmentinde doğar; içkavuzlar neredeyse dışkavuzlarınki kadar uzun aristalı.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Bozulmuş bozkırlar, kayalık ovalar, çakıllı alanlar, kalkerli yamaçlar, sahiller, yaklaşık 0−1200 m.
Kaynak:
Davis PH (1985). Aegilops geniculata Roth, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 245.
Halk Betimi:
Ülkemizde “konbaş” olarak bilinen bu tür, Doğu Akdeniz ülkelerinin dahil olduğu, Akdeniz ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Çiçeksiz, buğday benzeri tohum ve meyve yapısına sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık kılçıklı otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve bozulmuş bozkırlar, kayalık ovalar, çakıllı alanlar, kalkerli yamaçlar ve sahillerde yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Aegilops_geniculata /, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Uzunhisarcıklı EM (2012). Aegilops L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 675–677.