AEGILOPSL. - BUĞDAYANASI
Bilimsel Betim:
Biryıllıklar, genellikle kümelenmiş ve tabanda dirsekli. Yaprak kını ve aya tüylü ya da tüysüz; dil zarsı, kısa. Çiçekdurumu başak şeklinde ve en azından en üstteki başakçıklar aristalı, tüm çiçekdurumu meyvede parça parça veya eksen düğümlerinde ayrı başakçıklar şeklinde parçalanarak dökülen; gelişmemiş başakçıklar 1−4 (nadiren yok). Başakçıklar sapsız, yanlamasına yassılaşmış, 2−8 çiçekçikli. Dışkavuzlar arka tarafta yuvarlak, derimsi, 6−çok damarlı, üst kenar neredeyse kesik, neredeyse düz, küt, dişli veya 1−5 aristali. Alt içkavuzlar altta ince, sertleşmiş ve üstü damarlı, aristalı ya da dişli. Kapçık 2 omurgalı. Pulcuklar 2, tüylü. Sitamenler 3. Dane yassılaşmış, yumurtamsı, eliptik ya da dikdörtgensi ve uzunluğu boyunca karın tarafında oluklu; hilum kısa, uçtaki tırnak havlı.
Kaynak:
Davis PH (1985). Aegilops L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 233−234.
Halk Betimi:
Tekyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “buğdayanası” ismiyle bilinir ve Avrasya ve Kuzey Amerika’da doğal olarak yetişir. Dünya’da yaklaşık olarak 25 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 17 türü (20 takson) bulunur. Cins ismi Yunanca “keçiler tarafından sevilen bir ot” anlamına gelen “aegilos” kelimesinden türetilmiştir. Tarih öncesi dönemlerde, yabani bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Aegilops/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Aegilops/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Uzunhisarcıklı E M (2012). Aegilops L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 675–677.