Acer campestreL. Ova Akçaağacı

Acer campestreL. - Ova Akçaağacı

Bilimsel Betim:

12−25 m’ye kadar boylanan çalı veya ağaçlar. Genç dallar havlı veya tüysüz. Yaprak şekilleri çok değişken; yaprak ayaları 3−5-loplu, yaprağın ½(−)’sine kadar, 1,5−6 × 2,5−8 cm, tabanda yüreksi, loplar dümdüz veya az-lopçuklu (orta lop genellikle 3-lopçuklu), genellikle aşağıda tüylü veya en azından ana damar üzerinde; yaprak sapı havlı veya tüysüz, 1,5−6 cm, sütlü. Çiçekler dik, havlı yalancı şemsiye (korimboz) halinde. Meyve kanatları yatay olarak yayık, 15−27 × 5−11 mm; fındıkçıklar kısa tüylü veya tüysüz, yassı, yumurtamsı-yuvarlak; tüysüz gözlü.

 

subsp. campestre

Fındıkçıklar kadifemsi-yumuşak tüylü; genç sürgünler ve yaprak sapları yoğun tüylü.

 

Çiçeklenme zamanı: NisanMayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Karışık ormanlar ve yaprak döken çalılar, 0−1600 m.

 

Kaynak:

Yaltırık F (1967). Acer campestre L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 513.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ova akçaağacı” olarak bilinen bu tür, Avrupa’nın birçok bölgesinde, Asya’nın Güneybatısında Türkiye’den Kafkasya’ya kadar ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Ova akçaağacı boyu 15-25 metreye kadar uzayan, yaprak döken bir ağaç türüdür. Genellikle büyük bahçelerde ve parklarda süs ağacı olarak yetiştirilir. Ağacın odunu beyaz, sert ve güçlü bir yapıya sahip olup genellikle mobilya, döşeme, ahşap malzeme ve müzik aletleri yapımında kullanılır. Ancak bu ağacın odunu, küçük olması ve büyümesinin yavaş olmasından ötürü genellikle pek tercih edilmez. Bu türün 30’un üzerinde kültür çeşidi bilinmektedir. Kanatlı tohumlarının helikopter kanatlarına benzemesiyle tanınır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Acer_campestre, Erişim Tarihi: 19.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b973, Erişim Tarihi: 19.12.2015.

Mataracı T (2012). Acer L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 841−843.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.