ACERL. - AKÇAAĞAÇ
Bilimsel Betim:
Çoğunlukla dökülücü, bazen süt özlü ağaçlar veya çalılar. Yapraklar karşılıklı, saplı, sitipulsuz, elsi loplu veya bazen bölünmemiş ya da teleksi. Çiçekler aktinomorf, altdurumlu ilâ zayıfça orta durumluya kadar, erdişi veya tek eşeyli (dişi sıklıkla fonksiyonsuz sitamenlerle birlikte), bileşik salkım, yalancı şemsiye veya salkım halinde. Çanakyapraklar (4−)5, serbest. Taçyapraklar (4−)5, serbest (taçyapraklar Dodonaea Mill. cinsinde yok). Sitamenler 4−10, genellikle 8, dikkat çekici bir tablanın üstünde (nadiren yok). Yumurtalık üstdurumlu, her gözde 2’şer tohumtaslaklı. Sitiluslar veya sitigmalar 2(−3). Meyve yarılan tipte (şizokarp), yanal (lateral) yassılaşmış 2(−3) uzun-kanatlı merikarplara (kanatlı fındıkçıklar) ayrılmış; her bir fındıkçık 1’er tohumlu.
Kaynak:
Yaltırık F (1967). Acer L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 509.
Halk Betimi:
Ağaçlar ve çalılardan oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “akçaağaç” ismiyle bilinir ve Asya’ya özgü olan bu bitki Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da da görülür. Dünyada yaklaşık olarak 164 türü ve ülkemizde 12 türü (23 takson) bulunur. Akçaağaç, güçlülüğün ve dayanıklılığın sembolü olarak bilinir ve Kanada’nın ulusal ağacı olarak seçilmiştir. Akçaağaç aynı zamanda Hiroşima’nın da simgesidir. Akçaağaçlar sonbaharda yapraklarındaki renk cümbüşü, nispeten hızlı büyümesi, dikim kolaylığı ve tohumlarının sert olmaması nedeniyle altında yetişen çimleri biçmedeki kolaylıklar gibi nedenlerle hobi bahçelerinde, işletmeler ve belediyeler tarafından süs bitkisi olarak dikilir. Akçaağaç bonzai sanatı için de popüler bir seçimdir (kaplarda yetiştirilen minyatür ağaçların elde edildiği Japon minyatür ağaç sanatı). Aynı zamanda şurup olarak da kullanılır. “Akçaağaç şurubu” genellikle şeker akçaağacı, kırmızı akçaağaç veya siyah akçaağacın odunsu dokusundan alınan özsu ile yapılır ve bazen de diğer türlerden de elde edilebilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Maple, Erişim Tarihi: 19.12.2015.
Anonim 2 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup, Erişim Tarihi: 19.12.2015.
Anonim 3 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Bonsai, Erişim Tarihi: 19.12.2015.
Mataracı T (2012). Acer L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 841−843.