RUTACEAE - TURUNÇGİLLER
Bilimsel Betim:
Otsu bitkiler, çalılar veya ağaçlar, hoş veya kötü kokulu. Yapraklar almaşlı veya karşılıklı, basit veya bileşik, bezeli-çilli,sitipulsuz. Çiçekler genellikle erselik ve aktinomorf. Çanak yapraklar 4−5, serbest veya altta bitişik. Taç yapraklar kiremitvari, nadiren kapaklı, 4−5,genellikle belirgin. Tabla mevcut. Sitamenler taçyapraklarla eşit sayıda veya iki katı kadar veya daha çok, serbest veya bazen aşağıda kaynaşık. Yumurtalık üstdurumlu, birleşik karpelli, 4−5-gözlü, fakat karpeller ara sıra yalnızca tabanda kaynaşık. Situluslar karpeller kadar, serbest veya kaynaşık. Meyve kapsül şeklinde veya limonsu tipte (Türkiye’deki türlerde).
Kaynak:
Davis PH (1967).Rutaceae, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 495.
Halk Betimi:
Turunçgiller ailesi, tropikal ve ılıman bölgelerde yayılış gösterir, en fazla türü Güney Afrika ve Avustralya'da görülür. Bu ailenin türleri genellikle dört veya beş parçalı çiçeklerden oluşan, güçlü kokulara sahip, otsu bitkiler ilâ çalılar veya küçük ağaçlardan oluşur. Turunçgiller ailesi sıcak ılıman ve subtropikal bölgelerde önemli bir ekonomik değere sahiptir, içerisinde portakal(Citrus × sinensis (L.) Osbeck), limon(Citrus limon (L.) Osbeck), bergamot (Citrus bergamia Risso), kamkat(Citrus japonica Thunb.), mandalina (Citrus reticulata Blanco) ve greyfurt (Citrus × paradisi Macfad.) gibi birçok yenilebilir meyve barındırır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Rutaceae,Erişim Tarihi: 25.08.2017.
Anonim 2 (2017). http://www.biologydiscussion.com/angiosperm/dicotyledons/rutaceae-characters-distribution-and-types/48054, Erişim Tarihi: 25.08.2017.
Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=rutaceae, Erişim Tarihi: 25.08.2017.