RUTAL.SEDEFOTU

TÜRLER

RUTAL. - SEDEFOTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otlar, ± odunsu, koyu çilli bezeler taşır, Yapraklar almaşlı, iki veya üç kez derin teleksi. Çiçekdurumu talkım, bırakteli. Çanak yapraklar ve taç yapraklar 4, veya genellikle ortadaki çiçek 5. Taç yapraklar ± külahlı, sarı, dişli veya kirpikli, daha çok ara sıra düz ve fırfırlı. Sitamenler taç yapraklardan iki kat daha fazla, filamentler tüysüz, dar, daralan. Kapsül 4− veya 5-gözlü, olgunlukta açılan meyve, gözler çok tohumtaslaklı.

 

Kaynak:

Townsend CC (1967). Ruta L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 495.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sedefotu” ismiyle bilinen bu cins, Akdeniz bölgesi, Makaronezya (Kuzey Atlantik Okyanusunda dört takımada topluluğudur. Bunlar; Azor Adaları, Madeira, Kanrya Adaları ve Yeşil Burun Adaları’dır) ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişir. Güçlü kokulu, her dem yeşil yarı çalımsı bitkiler olup sarı renkli çiçeklere ve yeşil veya mumlu mavi-yeşil renkte yapraklara sahiptir. Dünyada 11 türü ve ülkemizde 6 türü (6 takson) bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Ruta, Erişim Tarihi: 25.08.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rutaceae/Ruta/, Erişim Tarihi: 25.08.2017.

Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=ruta, Erişim Tarihi: 25.08.2017.

Tugay O (2012). Ruta L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 835–836.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.