URTICAL. - ISIRGAN
Bilimsel Betim:
Biryıllık ya da çokyıllık otlar, yakıcı tüylerle kaplı. Yapraklar karşılıklı, dişli, sitipullu. Çiçekdurumu koltuksal yalancı başak, salkım veya nadiren kümelenmiş talkımların oluşturduğu küremsi baş şeklinde. Çiçekler yeşil, tek evcikli ya da iki evcikli. Erkek çiçekler 4-parçalı, 4 eşit çiçek örtüsü segmentli ve 4 sitamen iyi gelişmemiş yumurtalığı düzenli bir şekilde çevreler. Dişi çiçekler de 4-parçalı ama çiçek örtüsü segmentleri 2 çift, içteki çift ± zarsı ve meyvede uzamış olup akeni çevreler.
Kaynak:
Townsend CC (1982). Urtica L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 633.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “ısırgan” ismiyle bilinir. Asya, Avrupa ve Karayipler’de doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 53 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 5 türü (8 takson) bulunur. Isırgan türleri çok eski dönemlerden beri halk ilacı, bitkisel çay, yemek ve lif üretiminde kullanılmıştır.
Kaynaklar:
Anonim 1. (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Urtica/ Erişim Tarihi: 24.11.2016.
Anonim 2. (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Urticaceae/Urtica// Erişim Tarihi: 24.11.2016.
Ekim T (2012) Urtica L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 881–882.