TURGENIA Hoffm. - KARAHECİ
Bilimsel Betim:
Kıllı veya az pürüzlü biryıllık bitkiler. Yapraklar 1-teleksi, dikdörtgensi veya mızraksı ve dişli yaprakçıklı. Şemsiyeler terminal. Kollar 3−5. Bırakteler 3−5, az pürüzlü kollardan çok daha kısa, geniş kuruzarsı kenarlı. Bırakteolar darca eliptik ilâ tersmızraksıya kadar. Taç yapraklar beyaz, pembe veya morumsu renkli, dıştakiler radyant. Meyve yumurtamsı, biraz yassılaşmış, sırttaki birincil ve ikincil kabarık çizgilerin ikisi de eşit, 1-2 sıralı uzun dikenler taşır.
Kaynak:
Cullen J (1972). Turgenia Hoffm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 527.
Halk Betimi:
Tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “karaheci” ismiyle bilinir ve Avrupa, Kuzeybatı Afrika, Güneybatı Asya, Türkistan, Pakistan ve Kaşmir’de yayılış gösterir. Dünyada ve ülkemizde 1 türü bulunur.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Turgenia/, Erişim Tarihi: 21.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Turgenia/ Erişim Tarihi: 21.12.2015.
Menemen Y (2012). Turgenia Hoffm., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 83.