THALICTRUM L.ÇAYIRSEDEFİ

TÜRLER

THALICTRUM L. - ÇAYIRSEDEFİ

Bilimsel Betim:

Sıklıkla rizomlu çokyıllık otlar. Yapraklar kınlı, sitipullu, temelde üçlü (ternat), bölmeler teleksi, iki teleksi veya üçlü. Çiçekler bileşik salkımlarda veya salkımlarda. Çiçek örtüsü tek-sıralı, segmentler (tepaller) genellikle düşücü. Sitamenler çok sayıda. Meyve gruplar halinde sapsız veya saplı, damarlı, köşeli veya kanatlı kapçıklı.

 

Kaynak:

Davis PH, Coode MJE & Cullen J (1965). Thalictrum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 199.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çayırsedefi” olarak bilinen bu cins, çoğunlukla ılıman bölgelerde doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 157 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 9 türü (11 takson) bulunur. Sıklıkla parlak beyaz, sarı, pembe veya soluk mor renkte çiçeklere sahip çokyıllık otsu bitkilerdir. Genellikle gölgeli ve nemli yerlerde yetişirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Thalictrum, Erişim Tarihi: 27.08.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Ranunculaceae/Thalictrum/, Erişim Tarihi: 27.08.2017.

Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=THALICTRUM, Erişim Tarihi: 27.08.2017.

Doğan Güner E (2012). Thalictrum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 786.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.