STERNBERGIA Waldst. & Kit. - KARANERGİS
Bilimsel Betim:
Soğan zarsı kahverengi veya siyahımsı tunikalarla çevrelenmiş. Topraküstü sürgün 1−2 tüpsü katafillerle çevrili. Yapraklar lirat, şeritsi veya oldukça dar mızraksı, çiçekler ile aynı zamanda görülen (sinantus) veya çiçeklerden daha sonra görülen (histerantus), tamamı tabanda, yassı veya üst yüzeyi az derin oluklu, altta omurgalı. Sıkapoz 1−birkaç tane, çiçekteyken ya toprak altında ya da açıkça görünen. Çiçekler tek, genellikle sarı, sonbahar veya ilkbaharda açan, sapsız veya kısa saplı. Bırakte zarsı, alt kısmında tüpsü, bir kısma kadar bölünmüş fakat genellikle tabana kadar değil. Çiçek örtüsü aktinomorf; tüp hunimsi, kısa ilâ uzuna kadar; segmentler 6, iki seri halinde, eşit uzunluklarda fakat içteki üç tane dıştaki üç taneden daha dar, sivri, neredeyse sivri veya küt, genellikle küt tepecikli. Filamentler eşit uzunlukta değil, genellikle ± iki sıra halinde. Sitilus düz, top başlı sitigmalı, sitamenleri aşan. Yumurtalık toprakaltında veya üstünde. Kapsül silindirik, elipsoit veya hemen hemen küremsi, olgunlaştığında sıkapozun uzaması ile bu türlerin toprakaltı yumurtalıkları toprak üzerine çıkar. Tohumlar büyük, çok sayıda, koyu kahverengi veya siyahımsı, bazen etli strofiyollü.
Kaynak:
Mathew B. (1984). Sternbergia Waldst. & Kit., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 360.
Halk Betimi:
Ülkemizde “karanergis” olarak bilinen bu cins, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 8 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 5 türü (5 takson) bulunur. Karaçiğdemler altın sarısı renkli (nadiren beyaz) ve kadeh şeklindeki çiçekleriyle süslü bir bitkidir ve uzun, şerit şeklinde yapraklara sahiptir. Yapraklar ilkbaharda çiçek açan türlerde çiçekle birlikte veya sonbaharda çiçek açan türlerde çiçek solduktan sonra görülür.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Sternbergia, Erişim Tarihi: 27.08.2017.
Anonim 2 (2017). http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Sternbergia, Erişim Tarihi: 27.08.2017.
Anonim 3 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Amaryllidaceae/Sternbergia/, Erişim Tarihi: 27.08.2017.
Duman H (2012). Sternbergia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 46–47.