SCORZONERA L. - TEKESAKALI
Bilimsel Betim:
Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, nadiren odunsu tabanlı, neredeyse sıkapozlu veya gövdeli; kökgövde kalın, silindirik, rizomlu veya yumrulu. Yapraklar tabanda veya gövdede, basit ve düz, şeritsi ilâ geniş yumurtamsı-mızraksıya kadar veya derince bölünmüş, saplı veya sapsız. Kapitulum homogam, dilsi, tek veya her gövdede birkaç tane. İnvolukrum yumurtamsı veya silindirik; filariler 2-serili, içtekiler dıştakinden daha uzun, otsu. Çiçek tablası çıplak, ± yassı. Çiçekler beyazımsı ilâ sarıya kadar, menekşe rengi ilâ mora kadar veya sarı ve mor tüplü. Kapçıklar (meyveler) silindirik, pürüzsüz veya damarlı, bazen enine ince levhalı-buruşuk, tüysüz veya tüylü, gagasız, saplı veya sapsız. Sorguç 3-serili, sapsız, tüyler kuştüyümsü, bazen üstte kısa sakallı veya tamamen kısa sakallı.
Kaynak:
Chamberlain DF (1975). Scorzonera L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 632.
Halk Betimi:
Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “tekesakalı” ismiyle bilinir ve Avupa, Asya ve Afrika’da yayılış gösterir, fakat en fazla çeşitlilik Akdeniz’de bulunur. Dünyada yaklaşık olarak 199 türü ve ülkemizde 48 türü (57 takson) bulunur. Tekesakalı türleri keskin aromalı kök sebzelerdendir. Bir çok türü yenilebilir ve oldukça lezzetlidir. Ayrıca kökleri kauçuk yapımında kullanılabilen yüksek miktarda kaliteli lateks içerir.
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Scorzonera /, Erişim Tarihi: 22.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Scorzonera//, Erişim Tarihi: 22.01.2016.
Makbul S (2012). Scorzonera L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 195–199.