SCABIOSA L. - UYUZOTU
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya çokyıllıklar, nadiren tabanda odunsu, genellikle cılız tüylü. Yapraklar basit ilâ 2-teleksiye kadar. Kapitula yarı küremsi, genellikle ışınsal. İnvolukral bırakteler otsu. Çiçek tablası bırakteleri şeritsi-mızraksı. Çanak 5 kıllı. Taç 5-loplu, beyaz, sarı, pembe veya morumsu. Küçük involukrum (involusel) uzunluğu boyunca 8-oluklu veya tüpün tepesinde 8 çukurlu ve altta 8 oluklu; tepede zarsı bir taççığa genişlemiş, çok sayıda bazen taşkın damarlı, ve düz veya konik diyafram neredeyse involusel tüpünün tepesini kapatıyor.
Kaynak:
Matthews VA (1972). Scabiosa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 602.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “uyuzotu” ismiyle bilinir ve Afrika, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünya’da yaklaşık 62 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 32 türü (35 takson) bulunur. Bu cinsin türlerinin farklı renkte çiçekleri mevcuttur, fakat çoğunluğu lavanta mavisi, leylak veya krem beyazıdır. Çiçekleri nektar açısından çok zengin olduğu için birçok böcek için özellikle kelebekler ve güveler için ilgi çekici bitkilerdir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Scabiosa/, Erişim Tarihi: 08.02.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Caprifoliaceae/Scabiosa///, Erişim Tarihi: 08.02.2016.
Göktür S R (2012). Scabiosa L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 319–322.