SAPONARIA L.SABUNOTU

TÜRLER

SAPONARIA L. - SABUNOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, tüysüz ya da salgısız veya salgılı tüylü. Yapraklar basit, dümdüz. Çiçekdurumu simöz, bileşik salkımlı veya top başlı. Çanak bıraktesiz, daralan silindirik, çok damarlı, dikişizi oldukça dar veya yok. Taç yapraklar çanaktan uzun veya daha kısa, belirgin ayalı ve tırnaklı veya değil; ayanın tabanında 2 seri taç pulları var ya da yok. Karpafor içinde çiçek tablası kısa veya uzamış. Yumurtalık çok, veya nadiren az tohumtaslaklı. Sitilus 2. Kapsül dikdörtgensi ilâ yumurtamsıya kadar, tepede 4 kısa kapak veya dişle açılan meyve. Tohumlar az veya çok, böbreksi, yassı, yumrulu.

 

Kaynak:

Hedge IC (1967). Saponaria L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 138.

 

Halk Betimi:

Ülkemizde “sabunotu” ismiyle bilinen bu cins, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 30 türü ülkemizde 22 türü (27 takson) bulunur. Çokyıllık veya tekyıllık, bazıları ise tabanda odunlaşmış bitkilerden oluşur. Çiçekleri bol ve genellikle pembe veya beyaz tonlardadır. Cins ismini Latince’de “sapo (sabun)” ve “–aria (ilgili)” anlamlarına gelen kelimelerden almıştır. Sabun yapımında kullanılan bir kimyasal olan “saponin” bu cinsin üyelerinde bolca bulunur ve bu nedenle geçmişten günümüzde sabun üretiminde kullanılmışlardır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Saponaria/, Erişim Tarihi: 17.11.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Caryophyllaceae/Saponaria/, Erişim Tarihi: 17.11.2017.

Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=saponaria, Erişim Tarihi: 17.11.2017.

Ekim T (2012). Saponaria L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 353–354.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.