PTERIDIUM Gled. ex Scop. EĞRELTİ

TÜRLER

PTERIDIUM Gled. ex Scop. - EĞRELTİ

Bilimsel Betim:

Bitki 40−200 cm, güçlü yeraltı rizomlu, tüylü. Yapraklar tek, 3-teleksi, yaprak sapı sert, dik, düzgün, üç-köşeli aya kadar uzun. Ayanın ekseni hemen hemen yapraksapıyla dik açı ile bükülmüş, telekler 10−20 çiftler halinde, telekçikler dikdörtgensi, taraksı, oldukça sivri, üstte tüysüz, aşağıda az ya da çok yünlü. Soruslar, segmentlerin kenarı boyunca kesintisiz. İndusyum zarsı, kenarda kirpikli, segmentlerin geriye kıvrık kenarına bağlı.

 

Kaynak:

Henderson DM (1965). Pteridium Scop., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 46.

Halk Betimi:

Ülkemizde “eğrelti” ismiyle bilinen bu cins, Antartika ve çöller hariç tüm dünyada yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık 11 türü bulunan bu cinsin ülkemizde tek türü bulunur. Diğer eğreltiler gibi bu cinsin de çiçeği, meyvesi veya tohumu bulunmaz. Toprak altındaki köksaptan gelişerek toprak üstüne uzanan büyük yapraklara sahiptir. Yaprakların alt yüzeyinde kahverengi renkte spor keseleri vardır ve bu keseler içinde üretilen mikroskobik yapılar (sporlar) doğaya salınır ve sporlar uygun çevresel koşullarda çimlenerek yeni bitkileri geliştirir. Eğrelti otlarının genç sürgünleri tarih boyunca pekçok kültürde yenilebilir kabul edilmiş ve günümüzde hala yaygın kullanılan bir gıda maddesidir. Ancak, yapılan çalışmalar, bu bitkilerin yemek borusu ve mide kanseriyle bağlantılı kanserojen maddeler içerdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle yenilmesi önerilmez.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Bracken/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.britannica.com/plant/Pteridium/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/pteridium/, Erişim Tarihi: 07.02.2016

Güner A (2012). Pteridium Gled. ex Scop., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 5.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.