POAL. - SALKIMOTU
Bilimsel Betim:
Biryıllıklar ya da çokyıllıklar, yığınsı gövdeli, rizomlu ya da sitolonlu, yeni bitki verecek olan genç sürgünler kının içinden ya da dışından çıkar. Diller şeffaf ya da süt-beyaz, nadiren yok. Yaprak ayaları yassı, katlanmış ya da katlı. Çiçekdurumu bileşik salkım halinde. Başakçıkların tamamı aynı, yanal olarak yassılaşmış ve (l−)2−10 çiçekçikli, dışkavuzların üstünden ya da çiçekçiklerin arasından kopar. Dışkavuzlar genellikle alt içkavuzdan daha kısa, her zaman başakçıklardan daha kısa, eşit ya da kısmen eşit değil, alttaki 1−3-damarlı, üstteki 3(nadiren 1)-damarlı; tepe sivri. İçkavuz 5-damarlı, sırt kısmı omurgalı, aristasız, tüysüz veya tüylü ve bazen damarlar arasında. Nasır yuvarlak, tüysüz ya da yünlü. Kapçık 2 omurgalı, içkavuza ± eşit ya da daha kısa, omurgalar az pürüzlü ya da düz veya kıvrık tüylerle kirpikli. Pulcuklar 2, iki dişli. Sitamenler 3. Dane ± topaç şeklinde, kapçığa bitişik; hilum nokta şeklinde, tabanda.
Kaynak:
Doğan M (1985). Poa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 470.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “salkımotu” ismiyle bilinir ve her iki yarımkürenin ılıman bölgelerinde doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 537 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 30 türü (31 takson) bulunur. Salkımotu türleri spor alanları ve golf sahalarında en yaygın kullanılan çim bitkilerindenrir. Bahçeler ve çevre düzenlemelerinde de yer örtücü olarak oldukça popülerdir. Türlerin birçoğu hayvanları otlatmak suretiyle yaygın olarak kullanılan önemli mera bitkileridir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Poa /, Erişim Tarihi: 30.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Poa/, Erişim Tarihi: 30.03.2016.
Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=poa/, Erişim Tarihi: 30.03.2016
Cabi E, Doğan M (2012). Poa L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 739–742.