PHLEUML.İTKUYRUĞU

TÜRLER

PHLEUML. - İTKUYRUĞU

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık. Dil şeffaf, küt ilâ kesiğe kadar. Yaprak ayaları yassı. Çiçekdurumu başak benzeri bileşik salkım. Başakçıklar 1 çiçekçikli, erdişi, yanal olarak yassılaşmış. Eksencik dışkavuzların üzerinden kopar. Dışkavuzlar eşit, 3-damarlı, içkavuzdan daha uzun, bazen omurgada dar kanatlı, tedricen ya da aniden aristada nokta olarak son bulur ya da küçük mukrolu. İçkavuz 5−7-damarlı, sırt tarafta yuvarlak, tepede küt ya da kesik, herzaman aristasız. Kapçık içkavuza eşit ya da hafifçe daha kısa, 2-damarlı. Pulcuklar 2. Sitamenler (2−)3. Yumurtalık tüysüz. Dane eliptik ilâ yumurtamsıya kadar.

 

Kaynak:

Doğan M (1985). Phleum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 388.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “itkuyruğu” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 18 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 5 türü (10 takson) bulunur. Birkaç türü büyükbaş hayvan yemi ve atlar için saman olarak önemlidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Phleum/, Erişim Tarihi: 30.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Phleum/ Erişim Tarihi: 30.03.2016.

Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=phleum / Erişim Tarihi: 30.03.2016

Cabi E, Doğan M (2012). Phleum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 737–739.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.