PARENTUCELLIAViv. ÜÇDİLOTU

TÜRLER

PARENTUCELLIAViv. - ÜÇDİLOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllıklar, yarı parazitik, salgılı-yapış yapış. Yapraklar karşılıklı, veya üstte almaşlı, basit, dişli veya testeredişli. Çiçekler başak-benzeri uç salkımlar halinde; bırakteler yaprak-benzeri, çanaklardan daha uzun. Çanak tüpsü veya tüpsü-çansı, 4-loplu, iki dudaklı değil, damarlar arası ± zarsı. Taç iki dudaklı, sarı veya kırmızımsı; üst dudak ikiye yarık; alt dudak 3-loplu, üst dudaktan daha uzun. Sitamenler 4; anter mukronat, tüysüz veya cılız tüylü. Kapsül dikdörtgensi; tohumlar çok sayıda, pürüzsüz veya ağsı.

 

Kaynak:

Hedge IC (1978). Parentucellia Viv., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 766.

Halk Betimi:

Tekyıllık yarı parazitik otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “üçdilotu” ismiyle bilinir ve Türkiye ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Dünyada 2 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 2 türü (4 takson) bulunur. Sarı ya da kırmızımsı renkte çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Parentucellia /, Erişim Tarihi: 22.09.2016.

Anonim 2 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orobanchaceae/Parentucellia//, Erişim Tarihi: 22.09.2016.

Güner E D (2012) Parentucellia Viv., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 657.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.